lördag 2 februari 2013

Omläsning pågår: Barnens svenska historia

Dags för omläsning av Barnens svenska historia tyckte 8-åringen.  "Det är en sagofaktabok" berättar 8-åringen för 6-åringen som inte var med förra gången jag läste dessa böcker högt.

Och en sagofaktabok är det. Varvat med den svenska historien kommer små "hittepåberättelser". Igår träffade vi de allra första svenskarna. De tog en fika i Malmö innan de drog vidare efter renarna längs inlandsisens kant. "De glömde visst lite saker efter sig" skriver Sonja Hulth och jag antar att man hittat de allra första lämningarna av en eldstad någonstans i Malmötrakten.

Jag tycker det här är helt fantastiska historieböcker för barn. Vill man väcka barns intresse för historia, svensk historia, så sätt de här böckerna i händerna på dem och läs dem högt för de yngre. De är helt enkelt "jättebra" tycker 8-åringen som ser fram emot när vi i 3:e boken tar oss an det spännande 30-åriga kriget igen.

Jag kom över de tre första i serien på en loppis för några år sedan. Den fjärde fick jag leta upp på Bokbörsen. Att läsa alla fyra är ett måste, för att få helheten och känslan av historiens utveckling. Böckerna är skrivna av Sonja Hulth och kom ut mellan 1986 och 1992. De är illustrerade av fyra olika illustratörer; När människorna kom av Anna-Clara Tidholm, Se där en stad av Jens Ahlbom, När Sverige var som störst av Fibben Hald och När svenskarna flyttade till stan av Ola Ambjörnsson. Böckerna är slutsålda på förlaget men nog måse de finnas på våra bibliotek. Så damma av dem och servera dem! Och nog är det dags för en ny upplaga från Raben&Sjögren. Fler barn måste få chansen att läsa dessa böcker.

1 kommentar:

  1. Lånar gärna! Vi har ju missat en termin svensk historia med bl a stenåldern....

    SvaraRadera